Alla hjärtans dag

Av Underkläder

Vet du varför det vimlar av hjärtan i stans skyltfönster de två första veckorna i februari? Det är för att vi med blommor, kort eller presenter (som självfallet bör innehålla underkläder) ska fira alla hjärtans dag eller Valentines dag, som det heter i andra länder.

Vem var då Valentin? Det är mycket mystik kring honom eftersom det troligen har funnits flera Valentin som traditionen kan ha kommit ifrån. Den mest kända berättelsen handlar om en Valentin som levde för över 1700 år sedan. Han var en kristen man som fängslades och led martyrdöden i Rom den 14 februari omkring år 269. Hans brott var att han mot kejsare Claudius vilja vigt unga älskande par. Kejsaren ville ha ogifta krigare i sin armé. Under tiden i fängelset träffade Valentin fångvaktarens dotter som kom med mat och meddelanden till honom. Innan Valentin avrättades skrev han ett avskedsbrev till henne, undertecknat med ”din Valentin”. Detta skulle vara det första Valentinkortet och början på traditionen att skicka varandra kort den 14 februari.
Valentins dag,
eller Alla hjärtans dag som det heter på svenska, är en ny tradition i Sverige som bara firats de senaste årtiondena. Det man vet är att den engelske ambassadören som bodde i Sverige på 1600-talet utsåg drottning Kristina till sin ”Valentin” år 1654. Vi skulle antagligen inte ha firat dagen om inte affärsmännen uppmärksammat den. Första gången ett varuhus skyltade med alla hjärtans dag var 1956 och då brydde sig inte många om att köpa presenter eller blommor. Men det har förändrats under de senaste årtiondena. På alla hjärtans dag 2002 såldes det 2 miljoner rosor* bara i Sverige. Blommorna som efter-
frågas är framförallt mörkröda rosor. Det säljs även mörkröda tulpaner och nejlikor den här dagen eftersom alla hjärtans dag firas över stora delar av världen och rosorna inte räcker till.

I en del svenska skolor
är det tradition att både pojkar och flickor firar dagen med att ge blommor till sina skolkamrater. Blommornas färg har olika betydelse och varierar från skola till skola: en röd nejlika eller ros betyder kärlek, en vit ros vänskap och en rosa eller gul nejlika eller ros kan betyda ”span”. Det är spännande att se vad man får för färg tillbaka.

Sparad i: Alla hjärtans dag Kommentarer(0) januari 2008

Leave a Reply